Γυναικομαστία

Γυναικομαστία ή Υπερτροφία μαζικών αδένων

Η  γυναικομαστία είναι ένας ιατρικός όρος (έχει καθιερωθεί από την αρχαιότητα), που αναφέρεται στην αύξηση του μεγέθους των μαστών στους άνδρες. Θεωρούμε ότι είναι καλύτερα να χρησιμοποιείται ο όρος υπερτροφία των μαζικών αδένων, ή υπερτροφία των μαστών σε άνδρες, που είναι επίσης ιατρικά αποδεκτός όρος και περιγράφει με μεγαλύτερη ακρίβεια την απόκλιση από το φυσιολογικό,, στη διαμόρφωση των μαλακών μορίων του στήθους των ανδρών.

Η υπερτροφία των μαστών είναι εξαιρετικά συχνή στους έφηβους (έως και 65% σύμφωνα με τη βιβλιογραφία). Στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι αμφοτερόπλευρη (αφορά και τους δύο μαστούς) και μόνο στο 25% είναι ετερόπλευρη. Οφείλεται στη σχετική αύξηση των επιπέδων της οιστραδιόλης στο αίμα, σε σχέση με την τεστοστερόνη, που εμφανίζεται φυσιολογικά κατά την εφηβεία. Σε μεγάλο ποσοστό η υπερτροφία αυτή των μαστών αρχίζει να υποχωρεί μετά από 3 έως 18 μήνες από την πρώτη εμφάνιση.

Σε σπάνιες σχετικά περιπτώσεις, η υπερτροφία των μαζικών αδένων στα παιδιά μπορεί να οφείλεται σε υπογοναδισμό, ή άλλα ορμονολογικά προβλήματα. Επίσης, η παιδική παχυσαρκία αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για την εμφάνιση υπερτροφίας των μαστών, που σε αυτή την περίπτωση, συνδυάζεται και με άφθονη εναπόθεση λίπους.

Θα πρέπει να κάνω κάποιες εξετάσεις πριν από το χειρουργείο;

Στην πρώτη επίσκεψη σας στο ιατρείο, θα γίνει λήψη ενός αναλυτικού ιατρικού ιστορικού. Στην κλινική εξέταση θα εκτιμήσουμε την έκταση της υπερτροφίας των μαστών, τη συμμετοχή, ή όχι, εναπόθεσης λίπους, και τέλος θα σας ζυγίσουμε και θα σας λιπομετρήσουμε. Θα συζητήσουμε μαζί σας τη φύση του προβλήματος και θα απαντήσουμε στους προβληματισμούς και τις ανησυχίες σας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα ζητήσουμε να υποβληθείτε σε έναν ορμονολογικό έλεγχο (εξετάσεις αίματος) και έναν υπέρηχο μαστών (προκειμένου να έχουμε και μία αντικειμενική εκτίμηση του μεγέθους του αδένα και του ποσοστού του λίπους).

Θα σας ζητήσουμε να μας ξαναεπισκεφθείτε όταν έχετε τις εξετάσεις και τα αποτελέσματα που σας ζητήσαμε.

Εφόσον δεν προκύψει από τις παρακλινικές εξετάσεις κάποιο οργανικό αίτιο για την αύξηση των μαστών, θα σας προτείνουμε την χειρουργική αντιμετώπιση. Η συντηρητική αντιμετώπιση με δίαιτα και γυμναστική, γνωρίζουμε ότι δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και γι’αυτό θα σας συστήσουμε να μπείτε σε ένα τέτοιο πρόγραμμα μετά το χειρουργείο, για την γενικότερη βελτίωση της σωματικής σας διάπλασης. Σε περίπτωση παχυσαρκίας, θα συστήσουμε μία ήπια δίαιτα, προκειμένου να φτάσετε κοντά στο φυσιολογικό εύρος βάρους για την ηλικία και το ύψος σας.

Έχω ακούσει ότι η διόρθωση μπορεί να γίνει και μόνο με λιποαναρρόφηση. Ισχύει αυτό;

Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου μία ώρα. Η τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από την σύσταση που έχει ο μαστός σε αδένα και λίπος:

α. Σε περίπτωση που δεν έχουμε περίσσεια λίπους και η αύξηση του μεγέθους του μαστού οφείλεται αποκλειστικά σε υπερτροφία του αδένα (συνήθως αφορά πολύ λεπτούς άντρες), ο αδένας αφαιρείται με μία μικρή τομή γύρω από την θηλαία άλω. Η ουλή που απομένει είναι δυσδιάκριτη.

β. Σε περίπτωση που παρατηρείται τόσο αύξηση του αδένα, όσο και εναπόθεση λίπους, η laser lipolysis με, ή χωρίς, συνδυασμό αφαίρεσης του μαζικού αδένα, μέσω μικρής τομής, θα δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα (η περίπτωση αυτή είναι και η συχνότερη).

Πόσες μέρες πρέπει να μείνω στην κλινική;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αρκεί μία ημέρα νοσηλείας. Την επομένη του χειρουργείου μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας.

Θα πρέπει να ακολουθώ κάποιες συγκεκριμένες μετεγχειρητικές οδηγίες;

Θα πρέπει να απέχετε από τις συνηθισμένες δραστηριότητες για μία εβδομάδα περίπου, οπότε και θα ελέγξουμε τη χειρουργημένη περιοχή. Μέχρι τότε, καθώς και για άλλες 3 με 4 εβδομάδες θα πρέπει να φοράτε μία ειδική πιεστική ζώνη. Στο διάστημα αυτό, δεν θα πρέπει να κάνετε γυμναστική. Στους δύο μήνες θα έχει υποχωρήσει το οποιοδήποτε πρήξιμο της περιοχής και η περιοχή του θώρακα θα έχει επανέλθει στη φυσιολογική της μορφολογία.

Η υπερτροφία των μαζικών αδένων, παρά την σχετικά μικρή αισθητική δυσμορφία, αποτελεί πηγή άγχους και αιτία αποφυγής διαφόρων δραστηριοτήτων σε πολλούς άντρες. Εφόσον υπάρχει η ένδειξη, η χειρουργική αποκατάσταση έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και σας απαλλάσσει μόνιμα από ένα αισθητικό πρόβλημα, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί διαφορετικά.

Μπορείτε επίσης να δείτε : Six Pack in a Day Tight Thread Lift (TTL) Cryolipolysis Αυτόλογη μεταμόσχευση λίπους Λιποαναρρόφηση – Λιπογλυπτική Laser Λιπόλυση Βραζιλιάνικοι γλουτοί – Brazilian Butt Κοιλιοπλαστική

Για οποιαδήποτε απορία προκύψει από την πλοήγησή σας, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@rejuvenation.gr