Χειρουργική αποκατάσταση νόσου Dupuytrens

Χειρουργική αποκατάσταση νόσου Dupuytrens: Προϊούσα νόσος χειρονακτών, με απαραίτητη αντιμετώπιση

Η  νόσος του Dupuytren είναι μία καλοήθης εξελικτική νόσος, που προσβάλλει την παλαμιαία απονεύρωση του χεριού. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, αρχίζουν να εμφανίζονται ψηλαφητά σκληρά ανώδυνα οζίδια και χορδές κατά μήκος των δακτύλων, που συνεχίζουν προς την παλάμη. Με την πρόοδο της νόσου, οι ρικνώσεις που σχηματίζονται, εμποδίζουν την έκταση των δακτύλων, τα οποία μένουν μόνιμα πλέον σε κάμψη. Συχνότερα προσβάλλονται ο παράμεσος δάκτυλος, ο μικρός και σπανιότερα ο μέσος.

Που οφείλεται η νόσος αυτή;

Η αιτιοπαθογένεια της νόσου δεν έχει σαφώς διευκρινιστεί, αλλά γνωρίζουμε ότι σχετίζεται με την παθολογική παραγωγή κολλαγόνων ινών στην παλαμιαία απονεύρωση. Το κάπνισμα, ο αλκοολισμός και ο σακχαρώδης διαβήτης, θεωρείται ωστόσο ότι αποτελούν προδιαθεσικούς πα­ράγοντες.

Πότε υπάρχει ένδειξη για χειρουργείο;

Θα πρέπει να γνωρίζετε εξαρχής, ότι η νόσος είναι εξελικτική και συνεπώς η χειρουργική επέμβαση δεν είναι θεραπεία, αλλά απαλλαγή από τη συμπτωματολογία (μόνιμη κάμψη των δακτύλων, μείωση του εύρους της κινητικότητας των αρθρώσεων των δακτύλων κ.α.) Η απόφαση για χειρουργική αντιμετώπιση στα πρώτα στάδια της νόσου είναι υποκειμενική και εξαρτάται από το βαθμό που παρεμποδίζει την καθημερινή σας δραστηριότητα. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η γενική κατάσταση της υγείας σας είναι καλή, δεν υπάρχει αντένδειξη για την πραγματοποίηση της επέμβασης.

Τι γίνεται κατά την επέμβαση;

Η επέμβαση πραγματοποιείται με βραχιόνιο block (αναισθησία όλου του χεριού από τον ώμο και κάτω), ή ενδοφλέβια περιοχική αναισθησία (αναισθησία του χεριού κάτω από τον αγκώνα). Η προσπέλαση στην παλαμιαία απονεύρωση γίνεται μέσα από τομές, ειδικά σχεδιασμένες, ώστε αφενός να επιτρέπουν μεγάλο χειρουργικό πεδίο και αφετέρου να εμποδίζουν τη μετεγχειρητική εμφάνιση ρικνώσεων. Η ριζικότητα της επέμβασης (η έκταση δηλαδή στην οποία θα αφαιρεθεί η παλαμιαία απονεύρωση) είναι αντικείμενο διαφωνίας ανάμεσα στους χειρουργούς που ασχολούνται με τη χειρουργική της άκρας χειρός. Εμείς θεωρούμε ότι ειδικά σε νέα άτομα, είναι προτιμότερη η αφαίρεση των ρικνωτικών χορδών και του τμήματος της παλαμιαίας απονεύρωσης που πάσχει (μερική απονευρεκτομή), αφού με τον τρόπο αυτό ελαττώνονται οι ιατρογενείς επιπλοκές, διατηρείται μέρος της παλαμιαίας απονεύρωσης, που έχει λειτουργικό ρόλο στη δύναμη σύλληψης και είναι ταχύτερη η ανάρρωση.

Μετά από πόσο διάστημα μπορώ να χρησιμοποιώ το χέρι μου ξανά;

Ακόμη και την ίδια ημέρα του χειρουργείου μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας. Το χέρι σας θα είναι δεμένο και θα πρέπει να το κρατάτε ψηλά, προκειμένου να βοηθάτε τη φλεβική κυκλο­φορία. Θα σας συστήσουμε να κινείτε το χέρι σας καθημερινά, ακόμα και πριν την αφαίρεση των ραμμάτων, η οποία γίνεται περίπου τη 10η ημέρα. Μετά από περίπου 3 εβδομάδες, θα μπορείτε πλέον να κάνετε όλες τις χειρωνακτικές εργασίες, χωρίς να λαμβάνετε ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης.

Για οποιαδήποτε απορία προκύψει από την πλοήγησή σας, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@rejuvenation.gr

Leave a Reply