Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα: Όταν το μέσο νεύρο πιέζεται πέραν των ορίων του

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα οφείλεται σε πίεση του μέσου νεύρου μέσα στο κανάλι που φιλοξενεί τους τένοντες που είναι υπεύθυνοι για τις κινήσεις των δακτύλων. Το κανάλι αυτό, που ονομάζεται καρπιαίος σωλήνας, βρίσκεται στο όριο της παλάμης και καρπού. Η κύρια αιτία πρόκλησης του συνδρόμου είναι η άσηπτη φλεγμονή του περιβλήματος των τενόντων (τενοντοελυτρίτιδα), η οποία αυξάνει τον όγκο των προσβεβλημένων τενόντων και πιέζει το πιο μαλακό στοιχείο μέσα στον άκαμπτο καρπιαίο σωλήνα, που είναι το μέσο νεύρο.

Τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου είναι νυχτερινά μουδιάσματα (αιμωδίες), ή άλγος του χεριού στην παλάμη και στα 3 πρώτα δάκτυλα. Εάν η πίεση στο νεύρο είναι σοβαρή και χρόνια, προοδευτικά εγκαθίσταται αδεξιότητα του χεριού, ενώ μπορεί να παρατηρηθεί και ατροφία των μυών που βρίσκονται κάτω από τον αντίχειρα (μύες του θέναρος).

Παρόλο που η κλινική εξέταση είναι σαφής για τη διάγνωση του συνδρόμου, σε κάθε περίπτωση ζητούμε κάποιες ειδικές εξετάσεις καταγραφής της λειτουργικότητας των νεύρων του χεριού (καταγραφή ταχύτητας αγωγιμότητας κ.α.), που γίνονται εύκολα και ανώδυνα σε ένα νευροφυσιολογικό εργαστήριο. Έτσι, μπορούμε αντικειμενικά να στοιχειοθετήσουμε την έκταση του προβλήματος σας, αλλά και να μπορούμε να καταγράψουμε την βελτίωση μετά το χειρουργείο.

Ίσως να έχετε ακούσει για συντηρητικές μεθόδους θεραπείας, με τοπική έγχυση κορτιζόνης μέσα στον καρπιαίο σωλήνα. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό μπορεί να έχει προσωρινό αποτέλεσμα (ύφεση των συμπτωμάτων), αλλά σύντομα οι ενοχλήσεις επανέρχονται και οι βλάβες που προκαλούνται στο νεύρο συσσωρεύονται.

Θεωρούμε ότι από την στιγμή που έχει τεκμηριωθεί η διάγνωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα, η αντιμετώπιση πρέπει να είναι χειρουργική. Αυτό γίνεται με μία μικρή σε διάρκεια επέμβαση, που πραγματοποιείται με περιοχική αναισθησία (αναισθησία του χεριού κάτω από τον αγκώνα). Προτιμούμε την ανοικτή τεχνική με την κλασσική τομή της (μία επιμήκη ουλή περίπου 3 εκατοστών που διαπερνά τον καρπό στην μεσότητα του) και όχι μίνι τομές με τυφλή απελευθέρωση του νεύρου, γιατί με τον τρόπο αυτό η απελευθέρωση του νεύρου μπορεί να γίνει άρτια και χωρίς επιπλοκές, ενώ οι πιθανότητες υποτροπής σχεδόν μηδενίζονται. Σε σοβαρές περιπτώσεις πίεσης του νεύρου, ο ασθενής νοιώθει ανακούφιση στα συμπτώματά του από το ίδιο βράδυ.

Η περίοδος ανάρρωσης είναι περίπου 10 ημέρες, όσο περίπου χρειάζεται για να αφαιρέσουμε τα ράμματα. Μπορείτε να επανέλθετε στις δραστηριότητες που κάνατε πριν, αμέσως μετά.

Για οποιαδήποτε απορία προκύψει από την πλοήγησή σας, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@rejuvenation.gr