Μειωτική μαστών

Μειωτική Μαστοπλαστική: Αναγκαία λύση με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής

Το υπερβολικά μεγάλο και πτωτικό, στις περισσότερες περιπτώσεις, στήθος, δημιουργεί ποικίλα προβλήματα στη γυναίκα, δυσχεραίνοντας σημαντικά την καθημερινότητά της. Για παράδειγμα, δημιουργούνται περιορισμοί στο ντύσιμο, τη σωματική άσκηση, την κοινωνική ζωή κ.α. Το σημαντικότερο ζήτημα ωστόσο, είναι η καθημερινή αντιμετώπιση των παθολογικών συμπτωμάτων, που προέρχονται από το μεγάλο στήθος, όπως για παράδειγμα οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης (κύφωση, πίεση νεύρων στα άνω άκρα, ερεθισμό του δέρματος κάτω από τους μαστούς, μόνιμα εντυπώματα στα σημεία που στηρίζεται ο στηθόδεσμος στους ώμους).

Η μειωτική μαστοπλαστική αποσκοπεί πρώτιστα στη μείωση του όγκου του μαστών, και στη συνέχεια, ανάλογα με τις εξειδικευμένες ατομικά ανάγκες της ασθενούς, στη συμμετροποίηση των μαστών, στην αφαίρεση την περίσσειας του δέρματος, στην ανόρθωση του στήθους και στη μετατόπιση του συμπλέγματος θηλής-θηλαίας άλω σε υψηλότερο σημείο.

Πως θα υπολογιστεί η μείωση του μεγέθους του στήθους μου;

Αρχικά, θα πρέπει να εξετάσουμε το στήθος σας και να αποφασίσουμε ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της περίπτωσής σας, ποια ιατρική μέθοδο θα ακολουθήσουμε, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με τον μικρότερο κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών. Επίσης, σε περίπτωση που είστε καπνίστρια, θα σας ζητήσουμε να ελαττώσετε, ή αν είναι δυνατό να διακόψετε το κάπνισμα για 2 εβδομάδες πριν από το χειρουργείο και μέχρι την πλήρη αποθεραπεία σας, προκειμένου να διασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες επούλωσης. Τέλος, θα πρέπει να κάνετε τον απαραίτητο μαστολογικό έλεγχο που θα σας υποδείξουμε (υπέρηχο μαστών ή/και μαστογραφία), ώστε να έχουμε την πλήρη εικόνα της κατάστασης των μαστών σας.

Θα παραμείνουν ουλές μετά το χειρουργείο;

Επειδή, με οποιαδήποτε χειρουργική τεχνική και αν χρησιμοποιήσουμε, θα παραμείνουν κάποιες ουλές, είναι σημαντικό να σας εξηγήσουμε πλήρως, τόσο το που θα βρίσκονται οι ουλές αυτές, όσο και την έκτασή τους. Συνήθως, οι ουλές που παραμένουν είναι δύο: η πρώτη βρίσκεται γύρω από τη θηλαία άλω και η δεύτερη (η μεγαλύτερη) έχει σχήμα άγκυρας και επεκτείνεται στην υπομάστια πτυχή. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ενδέχεται να μειωθεί η ικανότητα για γαλουχία στο μέλλον και να έχετε μία μόνιμη αλλαγή στην αισθητικότητα των θηλών σας.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση; Μπορεί να χρειαστεί να μεταγγιστώ;

Η μειωτική μαστοπλαστική πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου 3 με 4 ώρες, ανάλογα με το μέγεθος και την ιδιαιτερότητα των μαστών. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, αφαιρούμε την περίσσεια του δέρματος και του λίπους, αναδιαμορφώνουμε τον όγκο του κάθε μαστού, αναρτούμε τους μαζικούς αδένες, ώστε να καθυστερήσουμε την πιθανή μελλοντική πτώση και τροποποιούμε το σχήμα του συμπλέγματος θηλαίας άλω-θηλής.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, επειδή τα τμήματα των μαστών που αφαιρούνται αντιπροσωπεύουν στο σύνολό τους ένα σημαντικό μέρος ιστών του οργανισμού, ενδέχεται να χρειαστεί μετάγγιση αίματος, σε περίπτωση που έχετε χαμηλό αιματοκρίτη.

Τι φροντίδα χρειάζεται το χειρουργημένο μου στήθος;

Μετά το πέρας του χειρουργείου, το στήθος σας θα είναι καλυμμένο με γάζες και επιδέσμους και θα υπάρχουν δύο παροχετεύσεις (μικρά ελαστικά σωληνάκια), μία σε κάθε μαστό. Την επομένη, ή την μεθεπόμενη ημέρα, θα αφαιρέσουμε τις παροχετεύσεις και θα μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας κανονικά.

Τα ράμματα θα αφαιρεθούν σταδιακά, μέχρι την τρίτη εβδομάδα και για δύο μήνες θα πρέπει να φοράτε ελαστικό στηθόδεσμο χωρίς ραφές, ή μπανέλες, προκειμένου να προστατευθούν οι μαστοί καθ’ όλη την διάρκεια της επούλωσης. Συνήθως η ανάρρωση δύο εβδομάδων είναι επαρκής, προκειμένου να επανέλθετε στις επαγγελματικές σας δραστηριότητες, εφόσον δεν απαιτούν σωματική άσκηση, ενώ χρειάζεται διάστημα 2,5-3 μηνών για να επανέλθετε πλήρως. Οι ουλές που μένουν από την επέμβαση είναι κόκκινες τον πρώτο καιρό, αλλά με την πάροδο του χρόνου αποχρωματίζονται, μαλακώνουν στην αφή και γίνονται δυσδιάκριτες.

Για οποιαδήποτε απορία προκύψει από την πλοήγησή σας, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@rejuvenation.gr