Μαστοπηξία : Χειρουργική ανόρθωση στήθους χωρίς απώλεια όγκου

Μαστοπηξία: Χειρουργική ανόρθωση στήθους χωρίς απώλεια όγκου

Η χαλάρωση των ιστών του μαστού είναι ένα πρόβλημα που δημιουργείται λόγω διαφόρων παραγόντων. Κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες είναι η μεγάλη ελάστωση του δέρματος σε ορισμένα άτομα, η ηλικία, οι μεγάλες αυξομειώσεις του σωματικούς βάρους, οι εγκυμοσύνες και οι θηλασμοί ή απλά το βάρος του μεγάλου στήθους.

Εκτός από την ανόρθωση, είμαι προβληματισμένη με το μέγεθος του στήθους μου. Μπορεί να γίνει κάτι για αυτό, ταυτόχρονα με την ανόρθωση;

Η μαστοπηξία είναι η επέμβαση με την οποία μπορούμε να ανορθώσουμε το χαλαρό και πτωτικό στήθος, δίνοντάς του το σωστό σχήμα και μέγεθος, χωρίς να επεμβαίνουμε μειωτικά στον όγκο του (cup size). Σε περίπτωση που η χαλάρωση είναι ήπια και το στήθος δεν είναι μεγάλο, μία απλή αύξηση του όγκου του στήθους με τη χρήση ενθεμάτων σιλικόνης, ή αυτόλογη μεταφορά λίπους, μπορεί να είναι επαρκής για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, πραγματοποιούμε ανόρθωση με εκτομή μόνο του δέρματος που περισσεύει και ανάρτηση (“μάζεμα”) του μαζικού αδένα. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επέμβασης μπορεί να γίνει τροποποίηση και αναδιαμόρφωση της θηλής, ή της θηλαίας άλω, εφόσον αυτές δεν έχουν την επιθυμητή μορφή (μεγάλη θηλή – θηλαία άλω, μη διακριτό σύνορο, δυσμορφία κ.α.), προκειμένου να έχουμε ένα καλύτερο συνολικά αισθητικό αποτέλεσμα.

Τι εξετάσεις θα πρέπει να κάνω πριν το χειρουργείο;

Πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, είναι απαραίτητο να διενεργηθεί ένας πλήρης μαστολογικός έλεγχος (υπέρηχος μαστών ή/και ανάλογα με την ηλικία και τα ευρήματα μαστογραφία), για να έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα του στήθους σας. Στη συνέχεια και ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μαστών σας, θα καταλήξουμε στην κατάλληλη για εσάς τεχνική μαστοπηξίας, ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επιπρόσθετα, σε περίπτωση που ο όγκος των μαστών σας είναι σχετικά μικρός, ενδέχεται να συνδυάσουμε επεμβατικά τη μαστοπηξία, με την αυξητική μαστοπλαστική με αυτόλογη μεταφορά λίπους, ή με ενθέματα σιλικόνης.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ικανότητα για γαλουχία στο μέλλον ενδέχεται να μειωθεί και ότι υπάρχει περίπτωση μόνιμης αλλαγής στην αισθητικότητα των θηλών σας. Τέλος, σε περίπτωση που είστε καπνίστρια, θα πρέπει επίσης να ελαττώσετε, ή αν είναι δυνατό να διακόψετε, το κάπνισμα για 2 εβδομάδες πριν από το χειρουργείο και μέχρι την πλήρη αποθεραπεία σας, προκειμένου να διασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες επούλωσης.

Τι γίνεται κατά την επέμβαση;

Η μαστοπηξία πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και διαρκεί από μία έως τρείς ώρες, ανάλογα με το βαθμό πτώσης του στήθους και την ταυτόχρονη εκτέλεση, ή μη, αυξητικής μαστοπλαστικής. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, αφαιρούμε την περίσσεια του δέρματος, αναδιαμορφώνουμε τον όγκο του κάθε μαστού, αναρτούμε τους μαζικούς αδένες, ώστε να καθυστερήσουμε τυχόν μελλοντική πτώση και τροποποιούμε το σχήμα του συμπλέγματος θηλαίας άλω-θηλής. Το αποτέλεσμα που αναμένουμε είναι η επαναφορά της θηλής στο ιδανικό της ύψος και η μετατόπιση του όγκου του μαστού ανοδικά, πάνω από την υπομάστια πτυχή.

Πόσο διάστημα ανάρρωσης χρειάζομαι μετά από ένα χειρουργείο ανόρθωσης στήθους;

Μετά το τέλος του χειρουργείου, το στήθος σας θα είναι καλυμμένο με γάζες και επιδέσμους και ίσως υπάρχουν δύο παροχετεύσεις (μικρά ελαστικά σωληνάκια), μία σε κάθε μαστό. Την επομένη ημέρα, αν υπάρχουν, θα αφαιρέσουμε τις παροχετεύσεις και θα μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας.

Τα ράμματα θα αφαιρεθούν σταδιακά, μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες και για δύο μήνες θα πρέπει να φοράτε ελαστικό στηθόδεσμο χωρίς ραφές ή μπανέλες, προκειμένου να προστατευθούν οι μαστοί καθ’ όλη τη διάρκεια της επούλωσης του τραύματος. Οι ουλές που θα υπάρχουν μετά από το χειρουργείο, ανάλογα με την τεχνική που θα ακολουθήσουμε για την περίπτωση σας, θα είναι μία κυκλική ουλή γύρω από την θηλαία άλω, με ή χωρίς μία ευθύγραμμη από τη θηλή μέχρι υπομάστια πτυχή, όπως φαίνονται και στην εικόνα. Ωστόσο, οι ουλές αυτές δε θα πρέπει να σας προβληματίσουν, καθώς γίνονται αρκετά δυσδιάκριτες με την πάροδο του χρόνου, λόγω του ότι αποχρωματίζονται και μαλακώνουν όσον αφορά στην αφή τους σε 6 – 12 μήνες.

Συνήθως η ανάρρωση μίας εβδομάδας είναι αρκετή για να επανέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες, οι οποίες δεν απαιτούν σωματική άσκηση. Με την πάροδο 2,5-3 μηνών, θα μπορείτε να επανέλθετε πλήρως και στις υπόλοιπες δραστηριότητές σας και θα είστε πλέον ελεύθερη να χαρείτε το καινούργιο, νεανικό και σφριγηλό σας στήθος.

Για οποιαδήποτε απορία προκύψει από την πλοήγησή σας, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@rejuvenation.gr