Αποκατάσταση παράλυσης του προσωπικού νεύρου

Αποκατάσταση παράλυσης του προσωπικού νεύρου :

Το προσωπικό νεύρο είναι το κατεξοχήν κινητικό νεύρο του προσώπου. Ευθύνεται για την κινητικότητα όλων των μιμικών μυών, των μυών δηλαδή που συνεργούν προκειμένου να έχουμε εκφραστικότητα. Έτσι, η παράλυση -προσωρινή ή μόνιμη- κλάδων, ή και ολόκληρου του νεύρου προκαλούν σημαντική ασυμμετρία, καθώς και λειτουργικά προβλήματα (ξηροφθαλμία λόγω αδυναμίας σύγκλισης των βλεφάρων, δυσκολία στην ομιλία λόγω παράλυσης της γωνίας των χειλιών κ.α.).

Ευτυχώς, το 85% των παραλύσεων του προσωπικού νεύρου οφείλονται στη λεγόμενη ιδιοπαθή παράλυση (παράλυση Bell). Η αιτιολογία παραμένει αδιευκρίνιστη, αν και έχουν ενοχοποιηθεί ιογενείς λοιμώξεις και παρατηρείται σε μεγαλύτερη συχνότητα σε εγκύους γυναίκες. Η διάγνωση της ιδιοπαθούς παράλυσης γίνεται με τον αποκλεισμό άλλων αιτίων, ενώ η ίαση επέρχεται αυτόματα, το αργότερο σε 6 μήνες και συνήθως, δεν παραμένει καμία νευρολογική σημειολογία.

Οι μόνιμες παραλύσεις οφείλονται, κατά κύριο λόγο, σε κακώσεις με κατάγματα του κροταφικού οστού, σε βαθιά τραύματα του προσώπου και σπανιότερα σε νεοπλασίες (νευρινώματα, χολοστεατώματα, όγκοι του εγκεφάλου, όγκοι της παρωτίδας κ.α.), οι οποίες δημιουργούνται είτε λόγω διήθησης του νεύρου, είτε ιατρογενώς κατά την εκτομή του.

Στον θεραπευτικό σχεδιασμό της παράλυσης του προσωπικού νεύρου, είναι σημαντικό εξαρχής να κατανοήσετε τις δυνατότητες των διάφορων χειρουργικών τεχνικών, τα χρονικά διαστήματα που πρέπει να περιμένουμε πριν εμφανιστούν τα αποτελέσματα και κυρίως να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράλυσης και τον χρόνο που έχει περάσει από την έναρξή της. Αυτός είναι και ο λόγος που δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο να σας εξηγήσουμε αναλυτικά την κατάσταση και την προτεινόμενη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η παράλυση του μετωπιαίου κλάδου του προσωπικού νεύρου αντιμετωπίζεται πιο αποτελεσματικά με επεμβάσεις που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της δυσμορφίας και όχι σε αυτή καθεαυτή την επανανεύρωση της περικογχικής περιοχής. Έτσι, ανάλογα με το εάν το πρόβλημα είναι η πτώση του φρυδιού, η δερμοχάλαση του άνω βλεφάρου, ο λαγόφθαλμος (δυσκολία στην σύγκλειση των βλεφάρων), ή το εκτρόπιο του κάτω βλεφάρου (χαλάρωση και προβολή προς τα έξω του κάτω βλεφάρου), θα σας προτείνουμε τον κατάλληλο συνδυασμό επεμβάσεων (μετωπιαίο lifting, άνω βλεφαροπλαστική, χρήση βαριδιών στο άνω βλέφαρο, κανθοπλαστική, σφηνοειδή εκτομή του κάτω βλεφάρου κ.α.). Στις περισσότερες περιπτώσεις, με αυτές τις επεμβάσεις θα δώσουμε μία άμεση και απόλυτα ικανοποιητική λύση από πλευράς συμμετρίας, αλλά και λειτουργικότητας.

Η παράλυση των υπόλοιπων κλάδων του προσωπικού νεύρου (ζυγωματικός, βυκανητικός, επιχείλιος της κάτω γνάθου) δημιουργούν κατά κύριο λόγο αισθητικό πρόβλημα, λόγω της ασυμμετρίας που εμφανίζει το πρόσωπο, τόσο σε ηρεμία όσο και σε σύσπαση (χαμόγελο, ομιλία κλπ). Η καλύτερη πρόγνωση για αποκατάσταση υπάρχει στην περίπτωση που επιχειρηθεί η επανασυρραφή του διαταμέντος κλάδου του νεύρου άμεσα (εντός 3 εβδομάδων).

Σε περίπτωση που έχουν παρέλθει έως και 24 μήνες από την διατομή του νεύρου, η χρήση νευρικών μοσχευμάτων, η διασταυρούμενη μεταμόσχευση νεύρων από την υγιή πλευρά και η χρήση νευρικών επιδιασταυρώσεων (χρήση υγιών νευρικών ινών που κανονικά νευρώνουν άλλους μύες), μπορούν να έχουν επίσης καλά αποτελέσματα. Σε περίπτωση που το χρονικό διάστημα από την διατομή είναι μεγαλύτερο των δύο ετών, τότε θεωρούμε ότι οι μύες του προσώπου δεν είναι πλέον κατάλληλοι για επανανεύρωση. Σε αυτή την περίπτωση, ή επιλέγουμε επεμβάσεις που αποκαθιστούν την ασυμμετρία σε ηρεμία μόνο (επεμβάσεις ανάρτησης) και που είναι σχετικά απλές, ή εφόσον το πρόβλημα αφορά νέα και συνεργάσιμα άτομα, προτείνουμε μεγαλύτερες επεμβάσεις (ελεύθερη μεταφορά λειτουργικού μυ), οι οποίες μπορούν να έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα και στην κινητικότητα του προσώπου.

Μπορείτε επίσης να δείτε : Six Pack in a Day Tight Thread Lift (TTL) Cryolipolysis Αυτόλογη μεταμόσχευση λίπους Λιποαναρρόφηση – Λιπογλυπτική Laser Λιπόλυση Βραζιλιάνικοι γλουτοί – Brazilian Butt Κοιλιοπλαστική

Για οποιαδήποτε απορία προκύψει από την πλοήγησή σας, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@rejuvenation.gr